Man kan ikke tage i sommerhus på Bornholm uden at aflægge øens største seværdighed. borgruinen Hammershus, et besøg.
Den knejser på spidsen af nordøen og var i gamle dage et godt værn mod fjender. Fjenderne var ofte svenskerne, men også vendere og andre folkeslag fra de baltiske områder gjorde af og til krav på Bornholm, som de danske konger så kunne forsvare fra Hammershus.
Borgen stod færdigbygget i slutningen af 1200-tallet og er således en bygning fra middelalderen i Danmark. Bygherren troede man længe var en ærkebiskop fra Lund, som dengang var dansk, efter en aftale med kong Svend Grathe. Men i dag regner man med, at det er en lidt senere ærkebiskop, Jens Grand, som har været ansvarlig for at bygge den massive borg.
Leonora Christina sad her
I årene 1660-61 sad Leonora Christina, som var datter af kong Christian den 4., og hendes mand, Corfitz Ulfeldt, indespærret på Hammershus. Det har været en kold og klam fornøjelse, for sådan en gammel stenborg har ikke været lun og hyggelig i de kolde måneder.
Nyt besøgscenter
I 2018 er der åbnet et helt nyt besøgscenter i tilknytning til Hammershus. Her er det meningen, at turister og andre interesserede kan finde information om borgen og dens omgivelser. Besøgscentret ligger meget naturskønt i forbindelse med en klippekløft og er adskilt fra selve Hammershus borgen. Det nye besøgscenter er arkitektonisk meget flot og har bl.a. store glaspartier ud mod havet, så man får et godt indtryk af, hvordan udsigten fra borgen har været i gamle dage.
Besøgscentret er et led i en ny trend, der måske er ved at brede sig ved de gamle, majestætiske historiske minder. Også ved Nyborg Slot skal der bygges et sådant formidlingscenter, og ligesom ved Hammershus er det tanken, at fortiden skal bringes tættere på nutiden, så vi nemmere kan begribe, hvad vi er kommet af.
Midt i landet
Hammershus har domineret Bornholm i en grad, så vi næppe forstår det i dag. Men vi kan få en fornemmelse af det, når vi besøger det nye formidlingscenter og oplever, hvordan Hammershus var en vigtig del af befæstningen af kongemagtens position i det daværende Danmark, sammen med kirken som den anden magtsøjle i samfundet.
Det er også et vigtigt mindesmærke om, at Danmark engang var et større rige. Hvor vi i dag oplever, at Hammershus ligger på den yderste kant af Danmark mod øst, lå det i tidligere tider midt i riget, fordi Danmark også havde de sydsvenske besiddelser og i lang tider også store områder i det nuværende Baltikum.