Regner det en dag, mens I er på jeres ophold i sommerhuset på Bornholm, er der altid muligheden for at tage på museum. Bornholms Museum holder til på flere lokaliteter.
Den berømte keramik
Blandt Bornholms Museums interessante oplevelser er et besøg på de gamle Hjorths Fabrik. Læs om udstillingerne på, men ellers fokuserer den del af museet på den gamle bornholmskekeramik, som øen er så kendt for. Bornholm rummede flere kendte keramiske fabrikker. Bl.a. Hjorth, men også Michael Andersen og Søholm. Den gamle keramiske branche på øen udsprang af de mange lerforekomster, og den er bestemt et nærmere studium værk. På Hjorths fabrik kan I også få lov til selv at dreje i ler og fornemme, hvordan det har været at arbejde med det plastiske materiale.
Melstedgaard viser det gamle liv
Ude i solen igen kan I besøge Melstedgaard, som kan føres tilbage til 1600. Det stuehus, der står der i dag, er fra 1796 og kernen i et lille frilandsmuseum, der viser, hvordan bondelivet på Bornholm udfoldede sig i tidligere århundreder.
På Melstedgaard kan I både se stuehuset og udlængerne. I stuehuset udfoldede husfruens og hendes hjælperes liv sig, og husbond og folk kom ind fra mark og stald, når de skulle have deres måltider. Køkken, bryggers, folkestue, stue og soveværelse minder om en landbotid, der for længst er passé, men som vi nogle gange drømmer om de “de gode gamle dage”. Men det var mere hårdt slid end fornøjelse. Har du læst Martin Andersen Nexøs berømte roman fra århundredskiftet omkring 1900, kan du ved et besøg på Melstedgaard fornemme, hvad det var, den lille dreng Pelle måtte begå sig i af rammer, da han kom til Bornholm med sin svenske far. Det kan man jo så tænke over, når man igen sidder hjemme i sommerhuset og hygger sig med rødvin og ostebord.
Krigen sætterspor
Bornholm har et særligt forhold til 2. verdenskrig, for mens alle andre danske kunne fejre befrielsen den 4. maj 1945, indtog russiske styrker Bornholm, og det varede et stykke tid, inden friheden også kom til Bornholm. Rønne blev bombet, og det kostede flere døde. Så bornholmerne følte sig lidt forladt midt i danskernes frihedsglæde. Det har museet også en udstilling om i lokalerne i Rønne.